w

SQL a Firebird

Ostatnia wypowiedź: 05-31-2008 10:54. Autor: Gothmog. 5 odpowiedzi.
Strona 1 z 1 (6 elementów)
Sortuj wypowiedzi: Wstecz Dalej
  • 04-30-2008 23:20

• Chester
    • Top 25
    • Data rejestracji 01-31-2008
    • Wypowiedzi 7

SQL a Firebird

Witajcie, mam pytanko odnośnie migracji danych z SQL Serwera 2005 EE na Firebirda. Otóż, mam do napisania projekt pod .NET'em (C#) w którym program bedzie korzystał z jakiejś ze tak powiem bazy. Szef uparł sie zeby to było Firebird... z tym ze Visual C# EE nie wspiera zbytnio Firebirda... poza FirebirdClient .NET ale trzeba to obsługiwać wszystko z poziomu kodu co nie należy raczej do trywialnych rozwiązań. Zresztą nie mam pojęcia jak graficznie przedstawiać pobrane dane... Stąd moje pytanie: czy jest sens pisanie programu np. w C# króry bedzie przenosił dane z SQL Servera na Firebirda...? 

• 05-30-2008 22:18 w odpowiedzi na

• Gothmog
    • Top 10
      Mężczyzna
    • Data rejestracji 01-28-2008
    • Będzin
    • Wypowiedzi 17

Odp: SQL a Firebird

Witam

wg mnie to troche robienie na siłę. Nie lepiej użyć darmowego silnika typu MSDE (SQL EXPRESS 2005) i wykorzystać wbudowane mechanizmy VS i C#. Napewno opierając się na Firebirdzie napotkasz wiele problemów i dodatkowego nakładu kodu, żeby uzyskać podstawową funkcjonalność.

Do czego będzie wykożystywana ta baza w Firebird'zie? 

• 05-30-2008 23:38 w odpowiedzi na

• Chester
    • Top 25
    • Wypowiedzi 7

Jest to baza do oprogramowania służącego do rejestracji czasu pracy i kontroli dostępu. Jak wiadomo Firebird moze stać wszędzie, a MS SQL Server nie. Koniec końców piszemy w firmie w Turbo Delphi i łącze się z tym nieszczęsym Firebirdem przez ADO, ale musze przyznać ze to też nie należy do rzeczy trywialnych... ps. dbExpress to porażka. 

• 05-31-2008 9:08 w odpowiedzi na

• Gothmog
    • Top 10
      Mężczyzna
    • Będzin
    • Wypowiedzi 17

Jezeli piszecie w Turbo Delphi to warto poszukac komponentow do obslugi FireBird'a - FBPlus chyba sie nazywaja, mozna jeszcze sprawdzic ZEOS Components, ktore sa darmowe i umozliwiaja polaczenie z baza przez rozne protokoly (nie jestem pewny czy z FB, bo dawno ich nie uzywalem).

Co do MSDE to raczej postawisz to wszedzie. 

• 05-31-2008 10:04 w odpowiedzi na

• Chester
    • Top 25
    • Wypowiedzi 7

Nie, nie... SQL Servera na Linuchu ani MC OSX nie postawisz... A co do komponentów :) W Turbo Delphi nie można ich podpinać :] 

• 05-31-2008 10:54 w odpowiedzi na

• Gothmog
    • Top 10
      Mężczyzna
    • Będzin
    • Wypowiedzi 17

Faktycznie, nie wiem czemu zalozylem ze tylko winda brana pod uwage:) W Turbo Delphi mozna tez podpinac ale w wersji platnej.

Strona 1 z 1 (6 elementów)
Copyright © 2008 Poland Developer Group. Wszelkie prawa zastrzeżone

O Organizacji | Śląska Grupa Regionalna - informacje | Zasady użytkowania witryny | Polityka prywatności | Skontaktuj się z nami
Witrynę hostuje AMM Internet Hosting Provider
W oparciu o Community Server (Commercial Edition), Telligent Systems